<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8048503654020264196\x26blogName\x3dBadan+Latihan+Dakwah+Islamiah+(BALADI...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://baladi-malaysia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://baladi-malaysia.blogspot.com/\x26vt\x3d-8768871991055156598', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 

MENU

INTRANET

INTERAKSI

ARTIS KAMI

DOWNLOAD

PROMOSI

TERKINI

TERKUMPUL

HIPERRANGKAI

BADAR 1 MALAYSIA

GEDUNG NASYID

Jumlah Ziarah

Semenjak
23 Sya'ban 1428 H
4 September 2007 M


Penziarah Online
web tracker

Kempen Boikot Israel

Direktori Halal
Masukkan No.Kod Bar :Radio Ikim.fm
Sahabat BALADI

Assalamualaikum dan Ahlan
Wasahlan, Tetamu. Silakan
Log In atau Daftar.Login with username, password
and session length
Demi Masa

Anugerah Media Islam Negara (AMIN)
Secoret Bicara Dari Unit Penyelenggara ICT dan MULTIMDIA BALADI 2008
 

Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya BADAN LATIHAN DAKWAH ISLAMIAH (BALADI), MAAHAD DARUL ANUAR dapat membangun laman webnya tersendiri.

Penerokaan dan pembabitan dalam bidang Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (ICT) adalah merupakan satu keperluan semasa yang dapat membantu memenuhi kehendak pasaran termasuk dalam bidang pendidikan dengan lebih pantas dan efisien.

Saya berharap agar guru-guru, pelajar-pelajar dan mereka yang terlibat agar memanfaatkan kelebihan yang ada sebaik mungkin khususnya berkaitan sistem penyampaian maklumat, pengurusan sekolah, profesionalisme guru, kecemerlangan akademik dan akhlak pelajar. Dan sekalong tahniah kepada semua pihak yang telah mengerah keringat melayarkan BALADI dipersada seiring tuntutan semasa.


Penulisan
 
Isnin, 12 Januari 2009

Mengurus Kejayaan & Kegagalan

Mengurus Kejayaan & Kegagalan


Aiseyh,bunyi macam rancangan Motivasi Pagi je...kenapa 'mengurus' bukan 'menangani' atau 'merancang'?Klik sini untuk tahu jawapannya... kali ini bukan sekadar bicara qada' dan qadar Allah yang menjadi rukun Iman kita yang keenam,tapi merujuk pada satu ayat Al-Quran yang biasa kita dengar(apalagi kalau bukan Al-Ma'thurat...)

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.Ia mendapat pahala atas kebaikan yang diusahakannya,dan menanggung dosa atas kejahatan yang dilakukannya.(mereka berdoa dengan berkata)'Wahai Tuhan kami!Jangan Engkau mengira kami salah jika kami lupa atau kami tersalah.Wahai Tuhan kami!Jangan Engkau bebankan bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami!Janganlah Engkau pikulkan kepada apa yang tidak terdaya kami pikul.Dan maafkanlah kesalahan kami serta ampunkanlah dosa kami,dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami,oleh itu bantulah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum- kaum yang kafir"(Al-Baqarah:286)

"Aku memang tak pandai,"keluh seorang pelajar."Dah rezeki saya tak seberapa,"kata seorang pelajar lain ketika mengambil keputusan(macam masa ambil keputusan P.M.R je...).Teringat pada 2 rangkap puisi Inggeris yang bertajuk 'If' karya Rudyard Kipling:

If you can meet with triumph and disaster
And treat those two imposters just the same...
Allah mengurniakan kejayaan pada hambanya yang layak menerimanya,yang telah berusaha... adakah kegagalan tanda kurang usaha?Kegagalan itu punya makna tersirat,iaitu
  • mengelakkan riya' beraja di hati.
  • ada rezeki yang lebih baik pada masa depan.
  • ada rezeki yang lebih baik di akhirat kelak.

Lalu,apa makna kejayaan?Kejayaan yang berharga membuatkan seseorang makin dekat dengan Rabbnya.Kejayaan yang menjauhkan diri seseorang dari mengingati Allah itulah istidraj.Marilah kita bersama menjadi insan yang bersyukur,baik pada lisan (Alhamdulillah), dalam hati(zikrullah) dan pada amalan(ibadah).Kejayaan atau kegagalan indikator iman di dada,adakah hamba-Nya syukur atau kufur.Ingat,ujian itu tanda kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya...

nota:lagi berita panas di sini...siapa yang sayang Islam,mai pakat baca pasal ni ya!Maaflah ambil lagu lama...motivasi katakan.Salam Tahun Baharu Masihi 2009.

Label:

0 Komen Dan Pandangan :

Catat Ulasan

<< Hadapan


Rekabentuk oleh nurofislam untuk Badan Latihan Dakwah Islamiyah(BALADI)
© 2007-2011 Hakcipta Terpelihara. Di bawah penjagaan Allah. Pastikan anda tidak melakukan sesuatu di luar syarie ketika melayari website ini.