<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8048503654020264196\x26blogName\x3dBadan+Latihan+Dakwah+Islamiah+(BALADI...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://baladi-malaysia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dms\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://baladi-malaysia.blogspot.com/\x26vt\x3d-8768871991055156598', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 

MENU

INTRANET

INTERAKSI

ARTIS KAMI

DOWNLOAD

PROMOSI

TERKINI

TERKUMPUL

HIPERRANGKAI

BADAR 1 MALAYSIA

GEDUNG NASYID

Jumlah Ziarah

Semenjak
23 Sya'ban 1428 H
4 September 2007 M


Penziarah Online
web tracker

Kempen Boikot Israel

Direktori Halal
Masukkan No.Kod Bar :Radio Ikim.fm
Sahabat BALADI

Assalamualaikum dan Ahlan
Wasahlan, Tetamu. Silakan
Log In atau Daftar.Login with username, password
and session length
Demi Masa

Anugerah Media Islam Negara (AMIN)
Secoret Bicara Dari Unit Penyelenggara ICT dan MULTIMDIA BALADI 2008
 

Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya BADAN LATIHAN DAKWAH ISLAMIAH (BALADI), MAAHAD DARUL ANUAR dapat membangun laman webnya tersendiri.

Penerokaan dan pembabitan dalam bidang Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (ICT) adalah merupakan satu keperluan semasa yang dapat membantu memenuhi kehendak pasaran termasuk dalam bidang pendidikan dengan lebih pantas dan efisien.

Saya berharap agar guru-guru, pelajar-pelajar dan mereka yang terlibat agar memanfaatkan kelebihan yang ada sebaik mungkin khususnya berkaitan sistem penyampaian maklumat, pengurusan sekolah, profesionalisme guru, kecemerlangan akademik dan akhlak pelajar. Dan sekalong tahniah kepada semua pihak yang telah mengerah keringat melayarkan BALADI dipersada seiring tuntutan semasa.


Penulisan
 
Ahad, 5 Oktober 2008

Ada Apa Dengan BADAR KISAS?

Baru-baru ini ana digemparkan oleh beberapa sahabat ana yang juga merupakan penziarah web baladi ini dengan berita penghazafan Badan dakwah dan Rohani (BADAR), dari Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS). Mulainya, ana dan warga baladi agak terkejut mendengar khabar ini umpama angin yang mendatang bagaikan badai yang melanda pihak kami apatah lagi seluruh warga KISAS. Di sini turut kami kongsikan sedikit laporan dari Dewan Besar KISAS. Moga mereka semua thabat dengan ujian ini.

Inikah KLUSTER?
Jumaat, 21 september 2008
dipetik dari http://pemikir21.blogspot.com/2008/09/ancaman-dari-dalam.html
[ TELAH DIEDIT ]


Laporan dari Dewan Besar Kolej Islam Sultan Alam Shah.
Muktamar BADAR kali ke-27
14 September 2008/ 14 Ramadhan 1429

Alhamdulillah, setelah di’lemahkan’ dengan provokasi demi provokasi oleh kawan-kawan, akhirnya kaki ini berpijak juga ke KISAS semalam, untuk menghadiri Muktamar Sanawi BADAR, dengan kapasiti sebagai pemerhati- sudah dua tahun rupanya memori suka duka itu berlalu, dengan kenangan sewaktu ditaklifkan sebagai salah seorang pimpinan dalam tanzim BADAR, dan bagaimana betapa terusiknya rasa apabila melepaskan jawatan tersebut setahun kemudiannya. Masa berlalu begitu cepat. Alangkah!

Dan untuk kawan-kawan yang tidak berkesempatan hadir, ini khabarnya:

(1) Muktamar Sanawi BADAR kali ke-27 berjalan dengan lancar sehingga tamat.
(2) Tidak ada pengumuman pengisytiharan Exco untuk penggal seterusnya.
(3) Muktamar kali ini merupakan muktamar BADAR buat kali yang terakhir.

Perkara (2) dan (3) boleh difahami dengan penjelasan berikut;

(a) Penukaran organisasi tanzim BADAR yang sedia ada (dengan kepimpinan
pelajar berdasarkan majlis syura) dengan sistem pemilihan kepimpinan pelajar
secara demokrasi ala parlimen.

Alasan pihak sekolah (secara spesifiknya Tn. Pengetua) ialah:

(i) Perlaksanaan sistem baru ini memperkemas lagi struktur organisasi
barisan kepimpinan kerana BADAR yang bakal di re-branding kan itu
diletakkan terus di bawah pentadbiran sekolah (HEM). Kelebihannya:

- Tiada lagi pertindihan aktiviti BADAR dengan aktiviti pihak sekolah.
- Kelebihan dan kepakaran guru-guru selain ustaz/ustazah dapat dimanfaatkan apabila diserapkan menjadi guru penasihat BADAR.
- Mengelakkan perpecahan dikalangan pelajar apabila selepas ini tidak timbul lagi isu budak KP vs budak BADAR
- Mengangkat imej dan reputasi KISAS sebagai antara sekolah kluster Malaysia.
Yang terakhir kawan-kawan...yang terakhir....


Beberapa keraguan dan persoalan:

(1) Apakah metod sebenar pemilihan pelajar dalam ‘kabinet’ baru kelak.
(2) Adakah kabinet baru itu merupakan penjenamaan semula BADAR (dengan menteri-menteri dalam kabinet memegang portfolio yang sama, seperti yang terdapat dalam tanzim BADAR. Contohnya: Exco Tamrin digantikan dengan Menteri Aktiviti & Kegiatan Luar ) ATAU BADAR memang telah dimansuhkan/dihazafkan secara total apabila kabinet baru berkuatkuasa dengan portfolio menteri ditentukan pihak sekolah dan skop BADAR itu sendiri dikecilkan dengan diwujudkan satu menteri untuk unit kerohanian.
(3) Apakah perbezaan bidang kuasa antara KP dan kabinet yang bakal dibentuk.
(4) Mengapakah pihak sekolah (khususnya Tn. Pengetua) melakukan ‘reformasi BADAR’ ini secara tergesa-gesa? Apakah sistem yang sedia ada (syura) telah dibuktikan gagal dalam mengangkat kepimpinan pelajar dalam usaha untuk memikul amanah amar maaruf nahi mungkar di sekolah?
Entah mereka faham atau tidak dengan apa yang berlaku


* Kata Baihaqi, pengetua memaklumkan Presiden BADAR berkenaan perubahan yang berlaku ini pada Jumaat yang lalu (2 hari sebelum berlangsungnya muktamar). Dan semasa sesi soal jawab tadi, pengetua juga nampaknya tidak memberi jawapan yang konstruktif apabila diajukan persoalan berkaitan idea beliau mengenai pembentukan Kabinet yang baru.

Jawapan untuk (i) tadi:

- Aktiviti BADAR selama ini memang mengikut takwim sekolah, dengan takwim BADAR disediakan secepat mungkin supaya tidak berlaku pertindihan program antara program BADAR dan program sekolah.
- Perkara itu boleh dipertimbangkan untuk dilaksanakan. Bukan hal itu sahaja tetapi segala kekurangan lain boleh di ‘adjust’ kan. Tidak perlu kepada penghazafan BADAR.
- Tidak timbul masalah yang demikian kerana ramai juga Exco BADAR memegang jawatan sebagai KP dalam masa yang sama.
- Perlu diingat kelebihan KISAS berbanding SBP yang lain selama ini adalah kerana aspek pentarbiyahannya yang begitu unik. BADAR KISAS juga selama ini menjadi rujukan kepada SBP/SMKA yang lain. Apakah dengan mengekalkan BADAR, imej KISAS akan tercalit hina dan kredibilitinya selama ini akan tercalar?

Mungkin sebahagian dari kita berpendapat seperti yang berikut:

Tidak perlu bising-bising dengan pembaharuan ini kerana apa je yang boleh pelajar lakukan di dalam sekolah untuk menyekat pembaharuan yang berlaku? Lagipun lebih baik kita menumpukan gerak kerja dakwah di luar sekolah umpamanya di kampus-kampus yang seperti yang sedia maklum masalah yang berlaku adalah lebih serius berbanding di sekolah. Selain itu, budaya tarbiyah di KISAS memang makin lama makin terhapus. Hal ini disebabkan banyak guru veteran telah meninggalkan sekolah dan digantikan dengan guru baru, yang memang tradisinya tidak mengetahui selok belok budaya di KISAS dengan baik.

Respon:

Ya. Memang kuasa pelajar di sekolah terhad. Kita juga tidak menafikan gerak kerja dakwah di kampus-kampus dan turun ke lapangan bertemu masyarakat adalah sangat penting dan perlu diberi tumpuan sepenuhnya. Tiada kompromi untuk itu. Namun, bila lagi kita mahu mempersiapkan generasi seterusnya untuk perkara ini kalau bukan memulakannya di sekolah? Di sekolahlah medan utama untuk proses ‘pengkaderan’ atau penyediaan remaja-remaja/ jundi/ askar muda sebelum mereka berjuang di medan sebenar. Ya. Kita juga mengakui hakikat makin tersirnanya tarbiyah, makin kurangnya tsaqofah (kefahaman) , dan makin lunturnya akhlak pelajar-pelajar sekarang, bukan sahaja di KISAS tapi fenomena ini berlaku hampir di semua sekolah agama yang lain. Namun begitu, adakah kita membiarkan sahaja hal ini berlaku? Setidak-tidaknya apa yang ada dipelihara, dan itu lebih baik dari melihat ia terhapus terus dari bumi waqafan!

Dan sebagai nota tambahan:

(1) Tn. Pengetua KISAS sekarang baru memulakan perkhidmatan awal tahun ini, menggantikan Ustaz Mohamad B. Awang yang bersara.

(2) Secara tradisinya, Pengetua KISAS merupakan bekas pelajar Kolej Islam Malaya/ Kolej Islam Kelang. Namun tradisi itu nampaknya tidak dapat dikekalkan untuk tahun ini.

(3) Semasa persembahan multimedia, pelajar dipertontonkan dengan gambar-gambar kenangan aktiviti-aktiviti yang telah dianjurkan oleh BADAR. Antaranya ialah lawatan Exco-exco ke rumah Ustaz Mohamad (pengetua sebelum ini) di Kelantan (selain melawat Tok Guru dan lawatan sambil belajar di SMKA Falahiyah). Kalaulah kalian tahu betapa gemuruhnya tepukan ketika itu……warga KISAS merindukan ayahanda!

Analisis yang agak lemah dari saya. Wallahua’lam.
[ POSTING ASAL ]
Apa yang bakal berlaku di Muktamar BADAR Kisas esok akan menentukan bagaimana acuan generasi Kisas yang akan lahir seterusnya pada masa depan. Pengalaman in position sekitar 2005-2006 menjadikan saya, dalam sedar, menginsafi betapa signifikannya BADAR kepada warga Kisas, dan saya kini tidak tahu apakah bahana yang bakal menanti sekiranya teori hazaf-menghazaf-terhazaf satu realiti juga akhirnya pada esok hari. Dengan alasan mahu menggantikannya dengan sistem kepimpinan corak kluster ala parlimen, saya katakan; jangan sampai episod hitam yang pernah berlaku di SMAP Labu dahulu berlaku pula di Kisas nanti!Kita tunggu dan lihat, bersama doa yang tidak putus-putus, semoga Allah menyelamatkan seluruh warga Kisas dari ancaman pemikiran liberal-yang-tak-nampak-macam-liberal ini; dengan sindrom utamanya: sakit telinga bila dengar istilah-istilah islami..Oh ya, pengasas BADAR Kolej Islam Kelang ialah Dr. Burhanuddin Al Helmy. Sekadar memperingatkan.

Label:

0 Komen Dan Pandangan :

Catat Ulasan

<< Hadapan


Rekabentuk oleh nurofislam untuk Badan Latihan Dakwah Islamiyah(BALADI)
© 2007-2011 Hakcipta Terpelihara. Di bawah penjagaan Allah. Pastikan anda tidak melakukan sesuatu di luar syarie ketika melayari website ini.